Turkije, Deels Europa, deels Azië, is een populaire vakantiebestemming voor reizigers van over de hele wereld. Het milde, zonnige klimaat is een grote troef; het wordt beïnvloed door de zeeën die het omringen. Daardoor kunnen de seizoenen per regio sterk verschillen. Om je te helpen bij het plannen van je reis, vertellen we je hieronder alles wat je weten moet over het klimaat van Turkije

Klimaat in Turkije per regio

Turkije heeft mooi weer. Het land is echter vrij uitgestrekt en de verschillende regio’s hebben een heel verschillend klimaat. 

 

- De Egeïsche kust en de regio’s rond de Middellandse zee, in het westen en het zuiden van het land, hebben koude, regenachtige winters en hete, gematigd droge zomers. 

- Aan de Zwarte Zee valt de meeste neerslag. Het is de enige regio in Turkije waar het het hele jaar door veel regent. 

- Het Taurusgebergte langs de kust buffert de mediterrane invloed van het klimaat in het binnenland uit. Het binnenland van Turkije heeft daarom een landklimaat met uitgesproken seizoenen. Op de Anatolische hoogvlakte zijn de winters bijzonder koud, met zware sneeuwval. De zomers zijn heet en droog, met temperaturen van meer dan 30 °C en vrijwel geen neerslag. 

Het weer in Turkije per seizoen

Turkije kent net als België vier seizoenen. Deze verschillen echter enigszins van stad tot stad en van regio tot regio. 

Maart tot mei, de lente met milde temperaturen

Met gemiddelde temperaturen van 8,5 °C in maart tot 17 °C in mei (bron: climate-data.org) is de lente een ideale tijd om Turkije te verkennen. De natuur ontwaakt en de bloemen komen in volle bloei. De hoeveelheid zonneschijn per dag neemt toe. Dit alles zorgt voor een serene sfeer. 

Het is het perfecte seizoen om je vakantie in Turkije te plannen. Je kunt Istanbul verkennen, Efeze, maar ook Trabzon, Izmir of Bodrum, met ideale temperaturen. 

Juni tot augustus: zomer, zon en hoge temperaturen

Zomer in Turkije staat synoniem voor intense hitte, vooral in de regio’s rond de Middellandse Zee, zoals Antalya, Izmir en Bodrum. In juli en augustus kunnen de temperaturen recordhoogtes bereiken, ideaal voor zonaanbidders. De stranden aan de Egeïsche Zee en de Middellandse Zee zijn dan razend populair. In de steden in het binnenland, zoals Ankara, kan het warmer zijn.

Behalve in het noorden aan de Zwarte Zee, zoals in Trabzon, valt er in deze tijd van het jaar vrijwel geen regen in Turkije. 

September tot november, de herfst en de terugkeer van milde temperaturen 

De herfst en zijn met mildere temperaturen zijn een welkome verandering. Het is de perfecte tijd van het jaar om de historische bezienswaardigheden of de regio Cappadocië te verkennen, zonder de zomerse drukte en zinderende temperaturen van de zomermaanden. 

De herfstkleuren geven de landschappen een schilderachtige sfeer. Naarmate de maanden verstrijken, neemt de regenval geleidelijk aan toe en daalt de temperatuur. In de late herfst kan het koel zijn en zijn er veel regenachtige dagen. 

Van december tot februari begint de winter en de kou in Turkije

De winter in Turkije verschilt sterk per regio. De temperaturen in de kustgebieden blijven relatief zacht, terwijl er in het binnenland, vooral op grotere hoogten, heel wat sneeuw kan vallen. Istanbul, met zijn levendige kerstmarkten, is een populaire bestemming tijdens de wintermaanden. Het is er fris, maar niet heel koud in de winter.