Albanië blijft voor veel reizigers een land omringd met mysterie. Tot 1991 was Albanië sterk naar binnen gericht en hield het zich afzijdig van het massatoerisme. Het onbekende doet soms allerlei theorieën en fantasieën tot stand komen. Is Albanië veilig? Ja, zonder twijfel. Het land is geleidelijk aan zijn plaats in Europa aan het innemen. De risico’s die er gelden, gelden voor veel buurlanden. Voor je eigen veiligheid volgt hier informatie waar je rekening mee moet houden als je op reis gaat.

 

Ontdek de aanbiedingen voor een vakantie in Albanië

Gezondheidsrisico’s in Albanië: basisvoorzorgen die je moet nemen 

Albanië is een land dat langzaam aan het moderniseren is. De Europese gezondheidsnormen worden steeds beter nageleefd. En het vooruitzicht van een toekomstig EU-lidmaatschap stimuleert de inspanningen van de Albanese autoriteiten. Reizigers naar Albanië hebben geen extra vaccinaties nodig. Water vormt echter wel een aanzienlijk risico. Drink tijdens je verblijf geen water uit de kraan, of van een bron of fontein. Zelfs in de steden is er geen garantie dat het water veilig is om te drinken. 

Kies bij ernstige gezondheidsproblemen voor medische evacuatie naar België. De gezondheidszorg in Albanië voldoet nog lang niet aan de normen die je zou verwachten. Alleen Tirana, de hoofdstad, heeft een medische infrastructuur die deze naam waardig is. 

Criminaliteit in Albanië: gebieden die reizigers moeten vermijden

Toeristen zijn vaak bezorgd over criminaliteit in Albanië. Toch zijn de gevaren minder groot dan in veel andere Europese steden. Het grootste risico voor toeristen is diefstal van hun persoonlijke bezittingen of hun auto. Vermijd voor de zekerheid bepaalde gebieden en situaties met een hoog risico: 

 

- de districten Paskuqan, Rruga en Babrru in Tirana 

- het grensgebied met Kosovo in het noordoosten van Albanië 

- protestdemonstraties in steden 

 

 Het consulaat van België in Lushnje (60 km van Tirana) adviseert toeristen de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens hun reis in Albanië: kopieën maken van identiteitsbewijzen en geen waardevolle spullen meenemen. Wees op je hoede: op stadspleinen, bij toeristische attracties en in de buurt van geldautomaten gebeuren wel eens overvallen. 

Let op: reizigers worden regelmatig gewaarschuwd voor cybercriminaliteit in Albanië. Doe geen online aankopen als je internetnetwerk niet beveiligd is. 

Andere gevaren in Albanië: seismische risico’s en gevaarlijke wegen

Albanië heeft een hoog seismisch risico. Net als Griekenland en Californië. Lees het veiligheidsadvies van je hotel en de informatie van het Belgische consulaat. 

De hoofdwegen in Albanië en rond Tirana zijn in redelijke staat, maar de secundaire wegen zijn dat wat minder. En wees voorzichtig: Albanezen hebben weinig respect voor de verkeersregels. Ons advies: sluit een verzekering af als je een auto huurt.